Communicatie in samenwerking

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
€ 70,00

Samenwerking

Als de samenwerking goed verloopt is dat te merken aan de communicatie. Collega’s hebben aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen, verschillen van mening worden benut om samen tot een beter alternatief te komen, er is een sfeer van vertrouwen en geven en nemen zijn met elkaar in balans. Als de samenwerking niet goed is ontstaan er ongewenste interactiepatronen. Er wordt dan meer over elkaar gepraat dan met elkaar, dat leidt tot frustraties en als die onderling besproken worden voedt dat het wantrouwen en wordt het steeds moeilijker om elkaar goed te begrijpen en van elkaars kwaliteiten te profiteren.

Communicatie

Andersom werkt dat ook zo. Als de communicatie verbetert leidt dat tot meer begrip, minder conflict en minder frustratie. Communicatie is daarom een mooi thema om mee aan de slag te gaan ter verbetering van de samenwerking. Dat geldt altijd, onafhankelijk van of in de huidige situatie de samenwerking al goed is of nog te wensen overlaat. Er is altijd ruimte voor verdere ontwikkeling.

Ontwikkeling

Als het bij samenwerking en communicatie gaat over mogelijke verbetering of noodzakelijke verandering, dan hebben we al snel wensen in gedachte over wat er zou moeten veranderen. Dat gaat dan heel vaak over anderen: anderen zouden moeten veranderen. Hoe begrijpelijk dat ook is, met deze gedachte zet je jezelf buitenspel. Je bent afhankelijk van of de ander daadwerkelijk verandert. En als die ander net zo redeneert, dan verandert er niemand en blijft het gaan zoals het gaat.

Persoonlijke inbreng

Het is daarom belangrijk om te onderzoeken hoe jij je als individu zodanig kan ontwikkelen dat jouw ontwikkeling bijdraagt aan het groter geheel. Jouw team ontwikkelt zich als jij je ontwikkelt. Dat wil niet zeggen dat je het nu niet goed doet; iedereen communiceert al en dat heeft je al ver gebracht. Verbetering is altijd mogelijk, het zou immers best kunnen dat je een blinde vlek hebt voor hoe het beter kan. Vast staat wel dat jij invloed hebt op jouw eigen ontwikkeling. En daar begint teamontwikkeling.

E-learning gevolgd door training

Deze e-learning is bedoeld om je bewust te maken van waar je in kunt groeien, zodat je kan bijdragen aan de ontwikkeling van het team. Het is een eerste stap, die het beste gevolgd kan worden door training in vaardigheden en toepassing binnen het eigen team. Deze training staat reeds ingepland.

Omvang

Deze e-learning bevat zo’n 50 minuten aan videomateriaal, aangevuld met teksten om nog eens rustig door te kunnen lezen.
Advies: doe het niet allemaal in 1x, dan heb je tussendoor tijd om met wat je geleerd hebt in de praktijk te kijken wat je herkent.

Veel succes en leerplezier toegewenst!